כשהייתי ילדה תמיד סיקרן אותי העניין של צום יום כיפור והתווכחתי עם ההורים שלי שאני רוצה לצום כבר לפני שמגיעה הבת מצווה
יש משהו מאוד קסום בללמוד על היכולות של עצמך, כח ההתמודדות בלעמוד בתנאים לא שגרתיים.
מעבר לסיבות הדתיות לצום- להקדיש את הזמן להתבוננות פנימית ובחינה של התנהגות לאורך השנה, ניתן להקדיש את היממה הזאת גם להכרות עם תחושת הרעב והשובע בגוף, הכרות עם מנגנוני השליטה העצמית וכח ההחלטה.
כן, אנחנו כל כך רגילים להיענות לכל תחושת חשק ורצון לאכול ברגע שצצה ששכחנו לגמרי איך ההרגשה של להיות רעב, של צורך אמיתי באכילה.
פעמים רבות שומעים אנשים שאומרים בסיום הצום "לא הייתי כל כך רעב, עבר לי בקלות, בכלל לא רציתי לאכול כשהסתיים"
ההתמקדות בהקשבה לגוף, בניגוד למחשבה על הרגלים ועל זה שאנחנו אמורים בשעה הזו להיות רעבים ולרצות לאכול, מקלה והופכת את החוויה לנעימה יותר.
איך מתכוננים לצום?
– ביום הצום כדאי להתחיל לשתות יותר מים כבר מהבוקר כדי להרוות את הרקמות ולהימנע משתיית קפה או תה רגיל שמגדילים את יציאת הנוזלים מהגוף ועלולים לגרום לחוסר נוזלים בזמן הצום
– חשוב להקציב מספיק זמן לארוחה המפסקת שיאפשר אכילה בנחת ובקצב איטי כך תמנע תחושת כבדות ועייפות כבר בערב הראשון.
– אכילה של חלבון מגדילה ומאריכה את תחושת השובע – עדשים, טופו, שקדים לא קלויים, שייק עשיר בחלבון שישולבו בארוחה המפסקת יועילו.
– פחמימות מורכבות כמו תפוחי אדמה, בטטות, לחם מלא, אורז מלא מתפרקות לאט בגוף ומונעות נפילות סוכר, – מספקות אנרגיה לאורך זמן
לעומתן מזונות מתוקים המכילים סוכרים פשוטים נותנים תחושת שובע לזמן קצר שלאחריה רמת הסוכר בדם יורדת וגורמת לעייפות, חולשה וכאב ראש – מהם כדאי להימנע
– חשוב להימנע ממאכלים מתובלים, חריפים, מלוחים, חמוצים, שום, ומזון מטוגן אשר מזרזים את תחושת הרעב והצמא
– הסובלים מצרבות חשוב במיוחד שיימנעו ממאכלים שהם יודעים שמעוררים אצלם את הצרבת ובמיוחד מעגבניות, מזון מטוגן ומלוח
– מי שרגיל לשתות כמה כוסות קפה ביום עלול לסבול מכאבי ראש בהיעדרו. רצוי להתחיל להפחית בשתיית הקפה כבר ארבעה ימים לפני הצם כדי להרגיל את הגוף ולמנוע את כאב הראש.
– צחצוח שיניים בסיום הארוחה המפסקת סמוך לפני תחילת הצם יפחית את הרצון לאכול
בזמן הצום:
אם חשים ברע- כאב ראש, סחרחורת, עייפות – ניתן לטפטף טיפה של שמן אשכולית על מטפחת ולהריח.
רצוי לשהות במקום קריר ומוצל
בתום הצום חשוב להתחיל לאכול באופן הדרגתי. לפתוח בתה או במרק חם, צנים(לחם קלוי) עם אבוקדו, טחינה או שמן זית או פרי ורק אחרי חצי שעה אפשר לאכול ארוחה מעט גדולה יותר
ההיבט הרפואי של הצום
צומות נחשבו מאז ומתמיד לכלי ריפוי מהדרגה הראשונה ואף זכו מהיפוקרטס , אבי הרפואה, לכינוי "סכין הניתוחים של הטבע"
אם נתבונן בטבע בהתנהגות של בעלי חיים נראה שכאשר הם חולים הם פורשים למנוחה ונמנעים מאכילה
היעילות של הצום היא בכך שהוא מאפשר מנוחה למערכות הגוף, והאנרגיה המושקעת באופן קבוע בעיכול המזון ובספיגתו מופנה לשיקום הגוף, להבראה, להרחקת רעלים ולהיטהרות.
קיימים סוגים שונים של צום רפואי המבוססים על מיצים שונים, תה צמחים, ולפעמים אף על מספר מצומצם של מזונות
בניגוד לצום דתי (שהוא קצר יותר) צום רפואי תמיד כולל שתייה וקבלת נוזלים
צום רפואי חייב להתבצע בהשגחה ובהדרכה נכונה
התועלת הרוחנית של הצום
צם נחשב למזכך , ומביא להתעלות נפשית. נושא הצום מוזכר פעמים רבות אצל אבותינו כאשר רצו לעלות בדרגתם הרוחנית והמפורסם שבהם הוא רבי עקיבא. גם בדתות אחרות רבות מההתגלויות וההארות התרחשו בעקבות צם.
בימינו, בתרבות שלנו תעניות או ימי זיכרון מלווים בצום
הצום מאפשר להתמקד בצרכים הרוחניים הפנימיים ופוטר מהסחת הדעת של ההתעסקות במזון ובצרכים הפיזיים
בסיום צום פעמים רבות מדווחים על תחושה של עצמה, עירנות, ניקיון פנימי, בהירות וקבלת תשובות לשאלות שהטרידו והחלטות חדשות בנוגע לחיים
גמר חתימה טובה וצום קל ומועיל